Hoe je brein vecht tegen time-management
Hoe je brein vecht tegen time-management

Het is nog niet zo heel lang dat we beter

zijn beginnen te begrijpen hoe ons brein precies werkt.

Hoogtechnologische meetapparatuur stelt ons in staat om beter te kunnen meten en weten welke delen in het brein op specifieke impulsen reageren.

Het is fascinerend om te zien hoe mensen zich gedragen en welke rol het brein daar in speelt. Wie dacht dat wij als mens dankzij onze ratio en ons denken ‘verheven’ zijn boven ‘emotioneel’ handelen is eraan voor de moeite.

In het belang van ons overleven gaat ons brein zelfs liefst zo weinig mogelijk denken. Denken vraagt veel energie, die we best zoveel mogelijk sparen en voorbehouden voor noodsituaties. En dat geldt evengoed voor de manier waarop we beslissingen nemen, uitstelgedrag vertonen, prioriteiten stellen, plannen, organiseren…

Het zijn net die zaken, zoals denkfouten, biases, die ons er onbewust van kunnen weerhouden om efficiënter of effectiever te zijn.

Wellicht heb jij, beste lezer, ook al wel eens ooit geworsteld om dingen gedaan te krijgen, of heb je ook vandaag nog steeds ‘work in progress’ dat maar niet afgewerkt raakt. Of erger, waar je eigenlijk nog niet echt mee bent begonnen. Een eventueel project dat er misschien ooit hopelijk wel eens zal van komen. En mogelijk heb je zelfs ook al wel eens een cursus time management gevolgd, waarvan je achteraf zei: “Interessant maar eigenlijk doe ik er te weinig mee.”

Al is de term time management gekend, de vlag van de inzichten, tools, tips en tricks daaromtrent dekt al lang de lading niet meer. 

Time management is erg rationeel. Wist je dat wij beslissingen eigenlijk met ons emotioneel brein nemen? Niet moeilijk dus dat er voortdurend oorlog is in je hoofd. En die vraagt energie en tijd die je beter voor wat anders kan gebruiken, toch?

Ben je er aan toe om (nog eens) iets te veranderen aan de manier waarop je nu met verantwoordelijkheden, taken en prioriteiten omgaat? Wil je iets doen aan je stress? Wil je het gevoel ervaren 'on top' van de dingen te zijn?

Overzicht hebben en tegelijk het gevoel in controle te zijn?

Dan is een training of persoonlijke coaching rond time-management of zelforganisatie iets voor jou!

 

Koen Callaerts
Certified Trainer & Coach
Als personal efficiency trainer en coach ondersteunt Koen leidinggevenden en medewerkers in timemanagement en zelfleiderschap via trajecten, opleidingen en workshops.