Wat is NLP?
Wat is NLP?

 NLP, wat is het?

Ik krijg toch regelmatig de vraag:

"Wat is NLP?"

En dan zeg ik:

"Zeer goed dat je mij deze vraag stelt."

Wanneer je deze vraag in Dr. Google intikt, krijg je heel wat diverse antwoorden.

Zelf beschouw ik NLP, wat staat voor ‘Neuro-linguïstisch Programmeren’, als een toolbox waarmee je effectiever kan communiceren, sneller kan leren en menselijk gedrag correct kan interpreteren en makkelijk kan beïnvloeden.

Het meest bijzondere aan NLP is evenwel, dat ze mij een hele set van bruikbare denk- en werkkaders aanreikt waarmee ik een groter scala aan mogelijkheden heb om te reageren op mensen en op de wereld.

Deze toolbox werd oorspronkelijk ontwikkeld door Richard Bandler en John Grinder. Zij legden midden de jaren ‘70 de grondvesten van Neuro-linguïstisch Programmeren door de strategieën die gebruikt werden door succesvolle therapeuten, trainers en communicatiespecialisten in kaart te brengen. Ze baseerden zich hiervoor op de technieken in principes die gebruikt werden in de cybernetica (voorloper van de artificiële intelligentie) en systeemtheorie.

Onder invloed van antropoloog en filosoof Gregory Bateson maakten ze gebruik van de vragen: “Hoe leer ik?” en “Hoe weet ik wat ik weet?” om de succes-patronen bij hun voorbeelden te observeren, te gebruiken, te coderen en te programmeren bij zichzelf en andere mensen.

Zo ontstond een methodologie waarmee elke NLP Practitioner en Master Practitioner in staat is om beperkende cognitieve patronen te herprogrammeren naar meer werkzame strategieën.

Als gecertificeerd NLP trainer heb ik intussen honderden mensen NLP technieken geleerd waarmee ze meer zelfvertrouwen krijgen, emotioneel intelligenter worden, effectiever kunnen communiceren, mensen kunnen inspireren of gezondere relaties kunnen ontwikkelen.

Daarmee is NLP dus de ideale toolbox voor iedere mens die regelmatig omgaat met andere mensen daarbij met meer begrip en met betere grip wil handelen.

Om af te sluiten geef ik enkele vermogende denkkaders mee, die je zelf al kan inzetten:

  • “Er is geen falen, enkel feedback.”
  • “Energie gaat waar de aandacht gaat.”
  • “Mensen maken de beste keuzes op basis van de informatie die ze op een gegeven ogenblik percipiëren.”
  • “De kaart is niet het gebied.”

Van mijn deelnemers krijg ik vaak de volgende feedback: “Er is het leven vóór de NLP opleiding, en er is het leven na de NLP opleiding.” Daarmee geven ze mee dat een NLP opleiding niet enkel nieuwe skills aanreikt. Het brengt je dichter bij het vervullen van je volle potentieel. Dankzij NLP word je je immers bewust van innerlijke vermogens waarvan je nog niet vermoede dat je ze had.

Begin februari starten we het NLP Practitioner Flex traject, helemaal op maat van de deelnemers. Voor meer info en inschrijven kan je terecht op: https://www.ubeon.com/academy/nlp/nlp-practitioner-flex

In april start de Systemic NLP Practitioner. Voor meer info en inschrijven kan je terecht op: https://www.ubeon.com/academy/nlp/systemic-nlp-practitioner

 

Certified Trainer, Coach & Facilitator
Als gecertificeerd NLP trainer, coach en facilitator begeleidt Stephan Vanhaverbeke mensen en teams om ze effectiever te laten samenwerken.